Bewaar tomaten voor later
‘The last of the summer tomatoes’
Strikt genomen zijn tomaten slechts in seizoen van juni in oktober. En bij dit soort tomaten hebben we het dus over zongerijpte, stevige, vol smakende tomaten. Geen pappige, broeikas waterbommen uit de supermarkt. Ze zien er niet perfect uit, maar je proeft de zon!
Bewaar tomaten voor later
Don’t get me wrong… ik koop ze ook wel in de supermarkt, want slechts 5 maanden per jaar ‘echte’ tomaten kunnen eten vind ik toch wat schaars. Dus wanneer ze op hun best zijn, vind ik dat we er toch van moeten profiteren en vooral ze voor later bewaren zodat je er toch wat langer van kan genieten.
Zelf tomatensaus maken
Tomatensaus is de meest voor de hand liggende optie om tomaten te bewaren voor later. Maar tomatenpuree of ketchup zijn ook een optie.
- Passata (www.vier.be)
- Gezeefde tomaten inmaken (weckenonline.eu)
- Gepelde tomaten inmaken (koken.vtm.be)
- Ketchup (uitpaulineskeuken.nl)
- Tomatenpuree (weckenonline.eu)
Tomaten zelf drogen of pekelen
Ik probeerde laatst zelf om halfgedroogde kersttomaatjes te maken. Best makkelijk, behalve dat je een paar uurtjes geduld moet hebben. Voor de liefhebbers heb ik er ook wat pekelrecepten bij gezet.
- Ovengedroogde tomaten (chickslovefood.com)
- Gepekelde groene tomaten (www.gardenbetty.com)
- Gepekelde tomatenschijfjes (www.washingtonpost.com)
- Indische tomaten pickle (www.cooklikepriya.com)
Tomatenchutney of confituur
Ik ben altijd te vinden voor een lekkere zoet-zure chutney voor bij gebakken rijst of een Indische curry, en bijgevolg mag onderstaand lijstje dan ook niet ontbreken.
- Groene tomaten chutney (stadsboerderijantwerpen.be)
- Rode tomaten chutney (simoneskitchen.nl/)
- Tomaten citroen confituur (www.libelle-lekker.be)
- Tomaten jam (es-factory.nl)
Nog meer tomaten-inspiratie vind je op dit pinterest-board
Geen commentaren